Accoya bewerken

De bewerking van Accoya hout heeft geen invloed op haar unieke eigenschappen zoals de hoge duurzaamheid en dimensie stabiliteit. Dit komt doordat het hout tot in de kern gemodificeerd is en de behandeling niet uitloogbaar is. Accoya hout is gemakkelijk te bewerken en kan over het algemeen vergeleken worden met harde naaldhout soorten. Er is geen speciaal gereedschap nodig voor bijvoorbeeld het afkorten, schulpen, schaven, frezen of boren. Omdat Accoya® hout na bewerking zeer gladde oppervlakken oplevert en vezels naderhand nauwelijks opstaan, is het doorgaans niet nodig om Accoya® hout voor verdere afwerking te schuren. Tijdens het bewerken van Accoya® hout kan een lichte azijngeur waargenomen worden. Met een goede afzuiging / ventilatie kan dit tot een minimum worden beperkt. Voor Accoya hout zijn gezondheids- en veiligheidstests uitgevoerd conform een verscheidenheid aan normen in diverse regio’s. Bij deze tests zijn geen problemen geconstateerd. Net als bij andere houtsoorten met een hoger zuurgehalte, moeten houtbewerkingsmachines en afzuigsystemen niet lang achtereen worden blootgesteld aan hoge vochtniveaus in combinatie met zaagsel en spaanders om roestvorming te voorkomen.

Zeer stabielMaatwerkoptiesTal van afwerkingen Ideaal voor coatings

Zichtbare kwaliteit

Accoya® hout is een kwalitatief hoogwaardig natuurlijk product dat de natuurlijke schoonheid, veelzijdigheid en charme biedt van de oorspronkelijke houtsoort. Accoya® hout is  verkrijgbaar in verschillende kwaliteitsspecificaties. Afhankelijk van de ingekochte houtkwaliteit, kunnen na bewerking bepaalde visuele defecten zichtbaar worden, zoals vervormingen, interne scheuren, ingegroeide bast of harszakken. Voor meer informatie over kwaliteitscategorieën en definities van Accoya® (Radiata pine) kunt u de “Houtkwaliteiten” brochure raadplegen.

Verkleuren

Door het acetylatie proces kan Accoya® hout, afhankelijk van de verkleuringsgraad van het oorspronkelijke hout, verkleuren tot ongeveer 5 mm diepte en resulteren in lat aftekeningen tot 6 mm diepte en soms door natuurlijke variaties in het hout zelfs nog iets dieper. Bij verborgen delen of ondoorzichtig gelakte delen hoeft deze verkleuring niet te worden verwijderd. Onderstaande afbeelding toont bijvoorbeeld een 18 mm dikke gevelplank. Deze is geproduceerd uit 25 mm dik Accoya® hout door 1 mm af te schaven van de achterzijde en 6 mm (plus eventuele extra’s) van de bovenzijde.

Accoya kwaliteits latstrepen

Bevestigingsmiddelen

Bij het bevestigen van Accoya® hout moeten dezelfde regels als bij naaldhoutsoorten worden toegepast met betrekking tot het voorboren, verzinken en het voldoende afstand houden van de randen. Zoals de meeste duurzame houtsoorten, bevat ook Accoya® hout een kleine hoeveelheid zuur. Daarom wordt sterk aangeraden om corrosiebestendige bevestigingsmiddelen te gebruiken, zoals hoogwaardig roestvrij staal.

Bekijk de houtinformatiegids voor meer informatie over bevestigen.

Hardwoodclip accoya voor vlonderplanken
  • Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.