Bird Ei - Drone beelden

Houten ‘ei’ is klaar

RAU Architecten en Ro&Ad Architecten hebben samen een reusachtig ‘natuurlijk ei’ ontworpen als vogelobservatorium. Het van Accoya- en vurenhout gemaakte gebouwtje is op 16 april officieel geopend. Boogaerdt Hout heeft hiervoor het Accoya® geleverd. 

Het vogelobservatorium ligt midden in het natuurgebied Scheelhoek, dichtbij de Haringvlietdam bij Stellendam. In opdracht van het Droomfondsproject is er een markant ‘natuurkunstwerk’ geplaatst in één van de mooiste omgevingen van Nederland. De gezamenlijke natuurorganisaties willen naar aanleiding van het Kierbesluit Haringvliet stapsgewijs het getij terugbrengen en de effecten waarneembaar maken voor het publiek. De omgeving is een foerageer- en broedgebied voor steltlopers zoals de visdief en de grote stern. Vanuit het observatorium zijn deze broedende vogels van dichtbij te bewonderen.

Het bouwwerkje is volledig remontabel, met lokaal riet afgedekt en herkenbaar aan zijn houten eivormige constructie.

Het onderste deel van het ei is gemaakt van Accoya® houten balken. Dit deel van het observatorium kan door bijvoorbeeld getijdewisselingen onder water komen te staan. Het gedeelte dat boven water blijft, is opgebouwd uit vurenhout.

Bron: Houtwereld  (foto: RO&AD Architecten)

Foto’s: Katja Effting

Bouwfoto 't IJ Bird - Katja Effting

 

 

 

 

 

 

 

Naar overzicht